“Pensioenkosten vaak slecht in beeld bij overname”
Muriel Kamsma, financieel planner van het jaar 2015-2016, praat bij de BOBB over de ‘onderschatting van de pensioenrisico’s bij bedrijfsoverdracht. Dat doet ze tijdens een BOBB-themabijeenkomst op maandag 12 september 2016 in Houten.
Bent u bedrijfsovernameadviseur en overweegt u een lidmaatschap van de BOBB? Meld u als gast dan aan voor deze interessante lezing.
Volgens bedrijfseconoom Kamsma komt het regelmatig voor dat bij een bedrijfsovername de pensioenkosten te laag worden ingeschat. Zij waarschuwt daarom voor ‘lijken in de kast’, waardoor de koper met enorme claims opgezadeld kan worden. “Het is niet zo dat de verkoper de koper bewust misleidt”, aldus Kamsma. “Maar de verkoper, met name de MKB’er, weet vaak zelf te weinig van de pensioenmaterie en kent en herkent de eigen lijken in de kast niet. Daarom moet de bedrijfsovernamespecialist er alert op zijn. Pensioen is juridisch en fiscaal ingewikkelde materie, met grote financiële impact.”
In haar BOBB-lezing zet Kamsma uiteen welke pensioenrisico’s spelen en de impact daarvan. Denk bijvoorbeeld aan de verplichte pensioenfondsproblematiek, onbekende rechten van werknemers en de ontwikkeling van de pensioenkosten op termijn. De uitkomst van de pensioen-due-diligence heeft hiermee invloed op de te bepalen (ver)koopprijs en kan in voorkomende gevallen zelf reden zijn van een koop af te zien. Kamsma: “Bij een overname werk ik altijd met een eigen checklist om te voorkomen dat ik zaken over het hoofd zie. Want let wel: pensioenonderdelen kunnen om serieus veel geld gaan.”
________________________________________
Over drs. Muriel Kamsma:
Zij studeerde in Tilburg bedrijfseconomie. In Meerssen (L) heeft zij een eigen kantoor als financieel planner en pensioenspecialist. Kamsma focust zich onder meer op pensioenvraagstukken voor MKB-ondernemers, zowel voor de ondernemer zelf als voor zijn personeel.
Na een zware selectie is Muriel Kamsma in oktober 2015 door de beroepsvereniging FFP uitgroepen tot Financieel Planner van het Jaar. De selectie bestond uit een on line kennisquiz. De tien beste deelnemers moesten vervolgens (met een jury erbij) een klantgesprek voeren met een klant/acteur. Daarna moesten ze een financieel plan schrijven voor deze (zogenaamde) klant.
In de eindopdracht moesten de drie overgebleven kandidaten tijdens een bijeenkomst voor een publiek van 1000 collega-planners reageren op drie stellingen. Door de collega’s werd Kamsma gekozen tot beste financieel planner.