Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht

Nieuws

Tip 16: Lijken in de kast?

Tip 16: Lijken in de kast?

De grootste angst voor kopers is om achteraf te moeten constateren dat ze een kat in de zak hebben gekocht. Overeenkomsten dekken veel van de mogelijke gebreken en risico's af. Bovendien moet de verkoper de nodige waarborgen en balansgaranties te verstrekken, maar problemen achteraf wil iedereen voorkomen.

Due Diligence onderzoek  

Voordat een handtekening onder het definitieve overnamecontract komt te staan, is het raadzaam om vooraf een boekenonderzoek (of een due diligence onderzoek) in te stellen. Dat onderzoek brengt zoveel mogelijk risico's in kaart. Het onderzoek richt zich niet alleen op mogelijke (verborgen) problemen, maar ook op (arbeids-)overeenkomsten, vergunningen, voorraadwaarden, oninbare debiteuren, voldoende voorzieningen etc. 

Dit onderzoek heeft niets te maken met een gebrek aan vertrouwen. De koper heeft een onderzoeksplicht, een voorwaarde om eventueel een verkoper te kunnen aanspreken. 

Hoe diep zo'n onderzoek moet gaan hangt ook af van wat wordt gekocht. Koopt u aandelen, dan koopt u alle lusten en lasten van die bv. Wordt alleen activa overgenomen dan is een due diligence onderzoek vaak minder vergaand. 

Als verkoper stelt u koper in de gelegenheid dit onderzoek uit te laten voeren. Wees wel alert om dit onderzoek pas te laten uitvoeren op het moment dat u ook een schriftelijk vastgelegde deal heeft. Een koper heeft anders alle belangrijke bedrijfsinformatie zonder verdere verplichtingen. Dit kan de concurrentiepositie verstoren.

BOBB tip: Een due diligence onderzoek is een must. Laat pas een onderzoek uitvoeren als u tot overeenstemming bent gekomen over de koopvoorwaarden.